Nieuws

Hieronder is het nieuws te vinden van/over Hobbybrouwerij Dudok.

04-02-2023

In verband met de komende lente is op de 62e brouwdag (de eerste van 2023) nogmaals de Dudok's Hazy IPA (BD68) gebrouwen. Een geel/oranje, troebel en sappig bier door het toepassen van tarwe en haver en een grote hoeveelheid aan verschillende hopsoorten waarvan het recept ten opzichte van de eerder gebrouwen BD67 deels is aangepast/verbeterd.

Door het niet filtreren, het gebruik van gist welke speciaal ontwikkeld is voor IPA's en het toevoegen van hoppen tijdens de lagering heeft dit bier een troebel uiterlijk met extra veel fruitige aroma's.

15-04-2022

In verband met de komende lente en zomer is de planning een beetje aangepast en is op de 61e brouwdag (de eerste brouwdag sinds de verhuizing) de Dudok's Hazy IPA (BD67) gebrouwen. Een geel/oranje, troebel en sappig bier door het toepassen van tarwe en haver en een grote hoeveelheid aan verschillende hopsoorten.

Door het niet filtreren en het toevoegen van de hoppen tijdens de lagering heeft dit bier een troebel uiterlijk en extra veel fruitige aroma's.

De voor de 61e brouwdag geplande Dudok's Tripel zal op een later moment gebrouwen worden.

09-03-2022

Op de 61e brouwdag (de eerste brouwdag sinds de verhuizing) wordt de Dudok's Tripel (BD67) gebrouwen. Een zwaarder fris en fruitig bier met een aangenaam bittertje in de afdronk. Door het toepassen van drie verschillende hopsoorten krijgt deze tripel een volle, fruitige en verfrissende smaak.

25-11-2020

Op de 60e brouwdag is opnieuw de Dudok's Quadrupel (BD66) gebrouwen. Een extra zwaar hartverwarmend bier met een volle zoet-bittere smaak met een verrassende toets van chocolade en banaan wat ervoor zorgt dat dit bier extra geschikt is om de koude donkere wintermaanden door te komen. Het  bier zal verkrijgbaar zijn vanaf eind december.

Het bier (BD66B) is tijdens de lagering gedurende 8 dagen voorzien van in whisky gedrenkte whisky eikenhout chips welke het bier een verrassende twist geven.

16-05-2020

Op de 59e brouwdag is de Dudok's Dubbelbock (BD65) gebrouwen. Een verwarmend seizoensbier met een mooie robijnrode kleur. Een bier welke verkrijgbaar is vanaf begin september.

19-01-2020

Op de 58e brouwdag (de eerste van 2020) is de Dudok's Lente (BD64) gebrouwen. Een verfrissend voorjaarsbier met een mooie koperen kleur. Door het toepassen van één hopsoort (Mosaic) tijdens verschillende stappen in het brouwproces heeft dit bier een verrassende, florale, fruitige, citrusachtige en kruidige geur en smaak.

14-09-2019

Op de 57e brouwdag is de Dudok's Quadrupel (BD63) gebrouwen. Een extra zwaar bier met een volle zoet-bittere smaak met een verrassende toets van gebrande koffie, chocolade, karamel en rijpe banaan. Een echt hartverwarmend genietbier voor de donkere en koude wintermaanden.

01-06-2019

Op de 56e brouwdag is de Dudok's Bock (BD62) gebrouwen. Een bockbier welke de tijd heeft gekregen om te rijpen voordat het mooie bockbierseizoen van start ging. Een bier welke met 2 verschillende gisten de vergisting heeft ondergaan.

09-02-2019

Op de 55e brouwdag is de Dudok's Lente (BD61) gebrouwen. Een voorjaarsbier met een verfrissende smaak van de gebruikte gerst en de hop en welke zorgt voor de nodige voorjaarskriebels. Een bier welke lekker smaakt bij een mooi voorjaars-zonnetje.

12-01-2019

Op de 54e brouwdag (de eerste van 2019) is de Dudok's Whisky Fudge Ale (BD60) gebrouwen. Een bier met een mooie donkere kleur en met tonen van karamel, chocolade en whisky welke afkomstig zijn van de in het bier gebruikte moutsoorten. Het bier is tijdens de lagering gerijpt met eikenhout chips whisky toast welke tevens gedrenkt zijn in de whisky. Als proef is tijdens het bottelen bij een paar flesjes gebruik gemaakt van vanillesuiker voor een lichte vanilletoets.

17-12-2018

Aan de Dudok's Kerst (BD59A) is tijdens het bottelen een neutrale gist als 2e gist toegevoegd welke zorgt voor de aanwezigheid van het nog ontbrekende koolzuur.

Aan de Dudok's Jaarwisseling (BD59B) is tijdens het bottelen een champagnegist als 2e gist toegevoegd welke zorgt voor de benodigde lichte champagnetonen en de aanwezigheid van het nog ontbrekende koolzuur. 

03-11-2018

Op de 53e brouwdag is de Dudok's Kerst (BD59A) / Dudok's Jaarwisseling (BD59B) gebrouwen. Een christmas ale welke zwaar, donker en kruidig is. Een kruidig genietbier voor de koude wintermaanden met hints van chocolade, karamel en citrus.

29-10-2018

Vanaf nu kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief zal verschijnen zodra er iets nieuws te melden is, bijvoorbeeld over een nieuw uit te brengen bier of over een komende brouwdag.

28-09-2018

Op de 52e brouwdag is de Dudok's Winter (BD58) gebrouwen. Een barley wine welke zorgt voor warme momenten tijdens de koude wintermaanden met een verrassende citroentoets van de toegepaste Japanse Sorachi Ace hop.

25-09-2018

Op deze dag ben ik begonnen met de Bieropleiding niveau 1 van StiBON. Deze opleiding behandelt de basis van bier. Tijdens zes lesavonden komen op een onderhoudende manier meerdere onderwerpen aan bod waarna de opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk). Meer info over deze opleiding is te vinden op de website van StiBON.

11-08-2018

De nieuwe website is online. De lay-out van de website is volledig aangepast en ook is de website geschikt gemaakt voor mobiele weergave. Gedurende de komende tijd zal de website nog verder aangevuld en/of uitgebreid worden. Tijdens de 51e brouwdag zullen er gedurende de dag (en de rest van het brouwproces) foto's gemaakt worden zodat deze onder het kopje foto's op deze nieuwe website geplaatst kunnen worden.

11-08-2018

Op de 51e brouwdag is de Dudok's Bock (BD57) gebrouwen. Bock is het robijnrode seizoensbier voor de frisse, winderige en ontstuimige herfstperiode met een verwarmende moutige smaak welke traditioneel verkrijgbaar is vanaf de 1e maandag van oktober.

23-06-2018

De etiketlijn is aangepast. De etiketten zijn vanaf BD56 voorzien van logo's over alcoholgebruik (18+, autorijden en zwangerschap) en logo's voor statiegeld (met prijsvermelding) of glasbak. Tevens zijn de etiketten voorzien van een eigen (unieke) barcode en is het logo van Authentic Amateurist Product (welke gevoerd werd vanaf BD38) komen te vervallen.

23-06-2018

Op de 50e brouwdag is de Dudok's Enkel (BD56) gebrouwen. Naast de dubbel, tripel en quadrupel wordt dan ook de (ontbrekende) enkel aan het assortiment toegevoegd. Het is een doordrinkbaar bier met een moutige, kruidige en hopfrisse smaak.

03-03-2018

Op de 49e brouwdag is de Dudok's Lente (BD55) gebrouwen. Dit bier welke gebrouwen is volgens een nieuw uitgewerkt recept wordt, net zoals de Dudok's Hop en de Dudok's Tripel, een bier wat de komende tijd verder uitgewerkt zal worden om te komen tot het gewenste recept. Dit bier is beschikbaar vanaf 5 mei en is dan ook tevens als Bevrijdingsbier op die dag verschenen

03-02-2018

Op de 48e brouwdag is opnieuw de Dudok's Hop (BD54) gebrouwen welke geïnspireerd is door de Emelisse Double IPA. Dit bier (Dudok's Hop) is samen met de Dudok's Tripel het bier wat de komende tijd verder uitgewerkt/aangepast zal worden.

12-12-2017

Op de 47e brouwdag is de Dudok's Winter (BD53) gebrouwen. Dit is een bier van het type Scotch Ale waarbij gebruik is gemaakt van de honey biscuit welke het bier een moutige en karamel smaak geeft. Dit bier is tijdens de lagering voorzien van Amerikaans eikenhout medium chips (BD53A) en Whisky eikenhout chips (BD53B) welke het bier een verrassende twist geven.

01-07-2017

Op de 46e brouwdag is de Dudok's Wit (BD52) gebrouwen. Dit is een lichttroebel witbier met een vol aroma en een verrassende toets van kamille, koriander en mandarijn (verkregen uit de hop (incl. dry hop) en de vers toegevoegde schillen). Kortom een echte verfrissende dorstlessen voor de lange (na)zomerse avonden.

26-05-2017

Op de 45e brouwdag is een nieuwe variant van de Dudok's Tripel C (BD51) gebrouwen. Dit is een verrassende licht oranje kleurige tripel welke door het toepassen van drie verschillende C-hoppen (Cascade, Citra en Columbus) een volle, fruitige en verfrissende smaak heeft.

18-03-2017

Op de 44e brouwdag is de Dudok's Jubileum (BD50) gebrouwen. Een jubileumbier omdat dit het 50e bier is dat gebrouwen is door Bierbrouwerij Dudok. Het is een verfrissend bier geworden met een mistige oranje kleur en voorjaarstrekjes.

14-01-2017

Op de 43e brouwdag is wederom de Dudok's Russian Imperial Stout Oak Aged (BD49) gebrouwen maar met een hoger alcoholpercentage dan BD48. Dit is een donkere R.I.S. met veel hopbitterheid en zachte chocoladetoets. Eén deel van het brouwsel is gelagerd met snippers van heavy Frans eikenhout (BD49A) en het andere deel is gelagerd op een eikenhouten vat (BD49B). Dit alles resulteert in 2 verschillende op eikenhout gerijpte bieren.

17-12-2016

Op de 42e brouwdag is de Dudok's Russian Imperial Stout (Oak Aged) (BD48) gebrouwen. Dit is een donkere R.I.S. met veel hopbitterheid en zachte chocoladetoets. Een deel van het brouwsel is gelagerd met snippers van heavy Frans eikenhout als voorbereiding en om (smaak)kennis op te doen voor BD49 (dezelfde R.I.S., echter met een hoger alcoholpercentage wat zich beter leent voor het rijpen op eikenhout).

16-09-2016

Op de 41e brouwdag is de Dudok's Dubbelbock (BD47) gebrouwen. Een dubbelbock volgens een nieuw recept, zoekende naar de ideale bockbier recept. Dit wordt een lekker zacht en doordrinkbaar bockbier.

14-05-2016

Op de 40e brouwdag is de Dudok's Quadrupel (BD46) gebrouwen. Dit is een extra zwaar hartverwarmend bier met een volle zoet-bittere smaak met een verrassende toets van chocolade en banaan. Van dit brouwsel is de helft op Frans eikenhout gerijpt. 

23-01-2016

Op de 39e brouwdag is de Dudok's Lente (BD45) gebrouwen. Ook dit jaar is het lentebier een doorontwikkeling van de vorige versie met daarin kleine aanpassingen in/aan de receptuur. Een deel van het bier is gebotteld met de toevoeging van acaciahoning.

10-10-2015

Op de 38e brouwdag is wederom de Dudok's Dubbel (BD44) gebrouwen. Dit bier, volgens nieuw recept, is een bier met een diepe robijnrode kleur welke door het gebruik van verschillende (donkere) moutsoorten een volle moutige smaak heeft.

19-09-2015

Op de 37e brouwdag is de Dudok's Tripel (BD43) gebrouwen. Dit is een tripel welke fris en fruitig is door het toepassen van koriander,  kruidnagel en Mandarin bavaria hop welke zorgt voor een fruitig, zoetig aroma met mandarijntoetsen.

30-05-2015

Op de 36e brouwdag is de Dudok's Weizenbock (BD42) gebrouwen. Dit keer is gekozen voor een bockbier op basis van tarwe wat een verrassende en verfrissende smaak geeft aan het bier. Tevens is op deze brouwdag de Dudok's Barley wine (BD41) voorzien van verse (champagne)gist en bottelsuiker om zo de hoeveelheid koolzuur in het bier te verhogen.

31-01-2015

Op de 35e brouwdag is de Dudok's Barley wine (BD41) gebrouwen. Dit bier, ook wel gerstewijn genoemd, is een zwaar bier met tarwe en een verrassende witbiertoets welke tijdens de lagering een toevoeging heeft gekregen van Frans eikenhout.

10-01-2015

Op de 34e brouwdag is het lentebier van 2015 gebrouwen als Dudok's Lente (BD40). Bij dit bier is grotendeels dezelfde receptuur aangehouden als van de Dudok's Lente (BD34) van 2014. De (kleine) aanpassing aan de receptuur houdt in dat er in plaats van Saaz hop als aromahop gebruik gemaakt is van Mandarin bavaria (voor een extra fruitige toets). Tevens is bij een deel van het bier bij het bottelen gebruik gemaakt van honing voor de nagisting.

23-08-2014

Op de 33e brouwdag is de Dudok's Hop (BD39) gebrouwen. Een mooi bitter doordrinkbaar bier met de duidelijk aanwezige (hop)tonen van citrus, sinaasappel en mandarijn dankzij het gebruik van de Mandarin bavaria hop (als dry hop).

07-06-2014

De etiketlijn is aangepast. Vanaf nu (BD38) zijn de etiketten voorzien van het logo van Authentic Amateurist Product.

07-06-2014

Op de 32e brouwdag is het bockbier van/voor 2014 gebrouwen. Dit jaar is het de Dudok's Triple bock (BD38), een extra stevig en zwaar bockbier voor de koude donkere dagen.

24-05-2014

Op de 31e brouwdag is opnieuw de Dudok's Tripel C (BD37) gebrouwen. Helaas is tijdens het brouwproces van de vorige Dudok's Triple C (BD35) een infectie opgetreden waardoor er besloten is dit brouwsel te vernietigen en het op de 31e brouwdag nogmaals te brouwen. Dit bier heeft extra lang gelagerd en is gebotteld met toevoeging van een extra gist waarbij later nog eenmaal (extra) suiker is toegevoegd.

03-05-2014

Op de 30e brouwdag is het zomerbier van/voor 2014 gebrouwen. Dit jaar is het de Dudok's Dunkel weizen (BD37), een verfrissend donker weizenbier extra geschikt voor de zonnige zomerse dagen.

23-04-2014

Op de 29e brouwdag is opnieuw een tripel gebrouwen, te weten de Dudok's Tripel C (BD35). Een tripel waarbij 3 verschillende C-hoppen (Cascade, Columbus en Citra) zijn gebruikt. Helaas is er tijdens het brouwproces een infectie opgetreden waardoor besloten is dit brouwsel te vernietigen. Op de 31e brouwdag is de Dudok's Tripel C (BD37) opnieuw gebrouwen.

09-03-2014

Op de 28e brouwdag is de Dudok's Lente (BD34) gebrouwen. Dit is een lekker kruidig blond bier met een verrassende witbiertoets.

15-02-2014

Op de 27e brouwdag zijn diverse zaken, welke naar voren zijn gekomen tijdens de 26e brouwdag met de compleet nieuwe brouwinstallatie, aangepast. Daarom is er voor gekozen om nogmaals een Dudok's Dubbel (BD33) te brouwen om de brouwinstallatie weer wat beter te leren kennen.

01-02-2014

Op de 26e brouwdag is met een compleet nieuwe brouwinstallatie (Speidel Braumeister 20L) als eerste bier de Dudok's Dubbel (BD32) gebrouwen. Dit als 'makkelijk' bier om proef te draaien met de nieuwe brouwinstallatie en de installatie te leren kennen.

28-09-2013

Op de 25e brouwdag is wederom de Dudok's Tripel (BD31) gebrouwen. Hierin hebben nog wat aanpassingen plaats gevonden n.a.v. van de vorige brouwsels van de Dudok's Tripel, waarvan de grootste aanpassing is het gebruik van de Summit hop i.p.v. de Saaz hop als aromahop (welke een meer sinaasappel/mandarijnsmaak (fruitiger) aan het bier geeft). Zo zal de Dudok's Tripel steeds verder ontwikkeld worden.

04-08-2013

Op de 24e brouwdag is de Dudok's Black IPA (BD30) gebrouwen. Het is een heftig bitter en hoppig bier zoals een IPA, maar met de toevoeging van donkere mout. Hierdoor is het een ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend bier welke niet gemakkelijk is.

28-07-2013

Op de 23e brouwdag is de Dudok's Winter (BD29) gebrouwen. Dit is een bier dat alcoholwarmend is maar gevaarlijk genoeg door het hele kleine bittertje lekker wegdrinkt. In verband met de lange lagering van dit bier is het nu al gebrouwen zodat het gereed is voor de donkere en koude winterdagen.

14-04-2013

Op de 22e brouwdag is opnieuw de Dudok's Tripel (BD28) gebrouwen. In dit brouwsel zijn de op- en aanmerkingen van brouwsel BD25 en BD26 verwerkt om zo tot de juiste Dudok's Tripel te komen (t.o.v. BD25 en BD26 is bijvoorbeeld het alcoholpercentage verhoogd).

23-02-2013

Op de 21e brouwdag is opnieuw de Dudok's Hop (BD27) gebrouwen welke geïnspireerd is door de Emelisse Double IPA, echter met een lager alcoholpercentage dan zijn voorganger (BD09). Dit bier (Dudok's Hop) is samen met de Dudok's Tripel het bier wat de komende tijd verder uitgewerkt wordt.

02-02-2013

Op de 20e brouwdag is er, zoals hieronder beschreven, nog een brouwsel gemaakt van de Dudok's Tripel (BD26). Bij het brouwen van dit bier zijn er enkele verbeteringen in het brouwproces gemaakt en vindt de nagisting plaats met een ander type en merk gist.

19-01-2013

Vanaf nu zullen er geen 'nieuwe' bieren meer bij gaan komen maar gaan we eerst de recepten verder uitwerken totdat de gewenste resultaten gehaald zijn. Als eerste bier is de Dudok's Primeur (BD06) opnieuw gebrouwen en is deze verder uitgewerkt. De Dudok's Primeur (BD06) is geïnspireerd door de welbekende Tripel Karmeliet waar we ons eigen tintje aan hebben gegeven. Met het uitwerken van deze Dudok’s Tripel (BD25) is op de 19e brouwdag gestart.

30-09-2012

Op de 18e brouwdag is de Dudok's Dubbel (BD24) gebrouwen. Ook dit bier is volgens een geheel nieuw recept gebrouwen, o.a. om het explosieve van het vorige brouwsel Dubbel (BD08) te voorkomen. Een dubbel naar het voorbeeld van de Leffe Dubbel.

05-08-2012

Op de 17e brouwdag is de Dudok's Tripel (BD23) gebrouwen. Een vertrouwd bier volgens een geheel nieuw recept met drie soorten gerst, 3 soorten hop, 3 verschillende kruiden en gemaischt op 3 verschillende temperaturen. Met recht een echte Tripel.

14-07-2012

Op de 16e brouwdag is de Dudok's Barley wine (BD22) gebrouwen. Een zwaar bier waar in de koude wintermaanden van genoten kan worden. Door het lange(re) rijpingsproces wordt dit bier tijdens de warme zomermaanden gebrouwen.

16-06-2012

Op de 15e brouwdag is de Dudok's Quadrupel (BD21) gebrouwen. Een bier wat goed tijdens de warmere periodes van het jaar gebrouwen kan worden en wat alle tijd heeft om alle rijpingsprocessen te doorlopen zodat hier op de koude winterdag hartverwarmend van genoten kan worden.

26-05-2012

Op deze dag heb ik de gistcursus gevolgd welke door amateurbierbrouwvereniging 't Wort wat in Hoofddorp gegeven is waardoor het vanaf nu af aan mogelijk is om met een eigen giststam te gaan werken.

05-05-2012

Op de 14e brouwdag is de Dudok's Dubbelbock (BD20) van 2012 gebrouwen. Het bier is gebrouwen volgens een ander recept dan van het bockbier van 2011, dus benieuwd naar de uitkomst hiervan.

14-04-2012

Op de 13e brouwdag is er volgens nieuw recept de Dudok's Hop (BD19) gebrouwen. Doel was om een hopbitter bier te maken welke een lager alcoholpercentage heeft dan zijn voorganger (BD09).

17-03-2012

Op de 12e brouwdag zijn de brouwwerkzaamheden weer opgepakt en is er volgens nieuw recept de Dudok's Lente (BD18) gebrouwen. Fruitiger, even moutig maar lager qua alcohol dan de Dudok's Lente van 2010.

21-11-2010

Op de 11e brouwdag is de Dudok's Espresso Stout (BD17) gebrouwen als 10e eigen brouwsel).

07-11-2010

Op de 10e brouwdag is, na een tijdje niet gebrouwen te hebben maar de brouwinstallatie te hebben verbeterd, de Dudok's Winter (BD16) gebrouwen.

05-09-2010

Op de 9e brouwdag is de Dudok's Grand cru (BD15) gebrouwen (geïnspireerd door de Chimay Blauw).

25-07-2010

Op de 8e brouwdag is de Dudok's Blond (BD14) gebrouwen. Een blond bier met een vleugje honing, koriander en sinaasappel.

27-06-2010

Op de 7e brouwdag is de Dudok's Bock (BD13) gebrouwen.

13-06-2010

Op de 6e brouwdag is de Dudok's Viergranen bock (BD12) gebrouwen..

30-05-2010

Op de 5e brouwdag is de Dudok’s Tripel (BD11) gebrouwen (geïnspireerd door La Chouffe).

25-04-2010

Op de 4e brouwdag is de Dudok's Weizen (BD10) gebrouwen (geïnspireerd door de Weihenstephaner Weizen).

28-03-2010

Op de 3e brouwdag is de Dudok's Hop (BD09) gebrouwen welke is geïnspireerd door de Emelisse Double IPA.

07-03-2010

Op de 2e brouwdag is de Dudok’s Dubbel (BD08) gebrouwen.

31-01-2010

Op deze dag is het eerste bier zelfstandig gebrouwen. Dit is de Dudok's Lente (BD07) geworden. Tijdens deze dag zijn er toch wel een aantal gebreken/verbeterpunten naar voren gekomen waar bij de volgende brouwsels aan gewerkt is qua verbeteringen.

21-11-2009

Op deze dag is bij amateurbierbrouwvereniging 't Wort wat in Hoofddorp het eerste eigen bier (een tripel) gebrouwen welke als Dudok's Primeur op vrijdag 29 januari 2010 gezamenlijk gebotteld is.