Geschiedenis

Iedereen die bier als hobby heeft wil wel eens zelf bierbrouwen.

Vaak begint men met een zelfbrouwpakket van Brewferm of Muntons om de beginselen van het bierbrouwen onder de knie te krijgen.

Als men eenmaal geëxperimenteerd heeft met deze pakketten (met een standaard smaak) wil men wel eens verder in het bierbrouwproces duiken. Hiervoor zijn bij verschillende amateur bierbrouwverenigingen cursussen te volgen.

Zelf ben ik ook gestart met een zelfbrouwpakket van Brewferm, heb diverse bierbrouwerijen in Nederland en het buitenland bezocht om eens een kijkje te nemen in de keuken van het echte bierbrouwen.

Vervolgens heb ik een dag meegelopen bij de Texelse bierbrouwerij, welke gevolgd werd door een bierbrouwcursus voor beginners bij amateur bierbrouwvereniging 't Wort wat in Hoofddorp.

Na het doorlopen van deze leerdag bij de brouwerij, de bierbrouwcursus voor beginners, inclusief een gezamenlijke bierbrouwdag, ben ik zelf thuis gaan experimenteren met het echt zelf brouwen van bieren.

Na een tijdje geëxperimenteerd te hebben met het brouwen van diverse bieren en biersoorten ben ik de gistcursus gaan volgen bij bierbrouwvereniging 't Wort wat te Hoofddorp. Hierdoor is het nu ook mogelijk om zelf meer met gisten (welke ± 70% van de smaak van je bier bepalen) te gaan experimenteren.

De 'geschiedenis' is dus nog lang niet afgelopen ...